Saturday, September 20, 2008

Hollandse Erwtensoep

Erwtensoep ta tradicional di nos madre patria pero nos sa hacie na Aruba tambe. Pa e biaha aki mi ta usa un reseta na hulandes pa no tin bruhamento den ingredientenan. Eet smakelijk.

  • 300 gram groene erwten
  • 200 gram spliterwten
  • 3 liter water
  • 500 gram varkenskrabbetjes
  • 1 varkenspoot of varkensknieschijf
  • 250 gram kinnebakspek
  • zout of bouillontabletten
  • 3 a 4 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 flinke bossen bladselderij
  • 1 of 2 rookworsten.

Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water, (langer mag ook). Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveer 2 uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg zout toe (of bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en knolselderij, laat alles nog een uurtje doorsudderen op lag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal botjes eruit en doe het vlees terug in de soep. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel de zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om later bij de soep op roggebrood te serveren. Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn, laat de soep op een laag pitje doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er er korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg de fijngesneden bladselderij erdoor, daarmee mag u best royaal zijn. Uw erwtensoep is nu klaar. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen, vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.

No comments: